Sağlık Bakanlığı TİG duyuruları
Sağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından TİG duyuruları yapılmıştır.
Duyuru 1
TİG temelinde prematür bebek kodlanması hakkında duyuru!
1 Kasım 2010 tarihinden itibaren TİG temelinde ödeme modeli uygulama analizlerinde prematüre ve/veya 2500 gr. altındaki bebekler için uygun TİG kodu verilerinin hiç oluşturulmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla uygun TİG kodlamasının klinik kodlayıcılar tarafından gerçekleştirilemediği görülmüştür.
Konuyla ilgili TİG kodlamaları yapılırken Klinik kodlayıcıların aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
- 1- Bebek kodlamalarında veri giriş programının demografik verilerden oluşan ilk kısmında hasta tanımlamasında Bebek seçeneği işaretlendiği zaman bebeğin ağırlığı gram cinsinden belirtilmelidir.
- 2- Prematür bebek kodlaması eğitimlerde de bahsedilen kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Prematür bebek kodlamasında iki kod mutlak girilmesi gerekmektedir. Bu kodlar;
a. Gestasyonel yaş (immatürüte)
b. Bebeğin ağırlığı
Bebek gestasyonel yaşı kodlanırken ANA İNDEKS içerisinde P07.2- ile P07.3- tanı kodları aralığındaki kodlardan bebek dosyası içeriğindeki verilere uygun olanlar seçilmelidir. Bir sonraki adım olarak bebeğin doğum ağırlığı P07.0- ile P07.1- tanı kodları aralığında kodlaması gerçekleştirilmelidir.
örnek: Gebeliğin 26. Haftasında 800 gr. ağırlığında doğmuş olan bebek için kodlama basamakları;
– Prematür – – doğum – – – aşırı – – – – 24 veya daha fazla tamamlanmış hafta fakat 28 haftadan az Kırılımları takip edilerek; 26 haftalık bebeğe uygun olan P07.22 ana tanı kodu atanır.
– Ağırlık — doğum – – – düşük – – – -aşırı – – – – – 750-999 gram Kırılımları takip edilerek;bebeğin ağırlık kodunun atanması için P07.03 kodu ek tanı kodu olarak atanır. |
NOT: Bebek dosyalarındaki bilgilerin veri giriş programına aktarımı esnasında bu hususlara dikkat edilmelidir. Aksi halde istatiksel hatalar ve uygun olmayan TİG lere bağlı olarak hastane hak edişlerinde kayıplara neden olmaktadır.