Montignac diyeti ülsere neden olabilir!

Montignac diyeti ülsere neden olabilir!

10 Aralık 2014 0 Yazar: admin

Kısa sürede çok kilo verdirmeyi amaçlayan popüler diyetler; vücutta ağır hasarlara neden olabiliyor. Besin gruplarını ayırma prensibine dayanan Montignac diyeti ülsere neden olurken, karbonhidrat diyeti yapanlarda ise kanser riski artabiliyor

Karbonhidratların ve proteinlerin ayrılması prensibine dayanan diyetler, ayda 15 kilo kaybına varan vaatlerde bulunan şok rejimler ve aşırı sıvı almaya yönelik diyetler; vücutta ağır hasarlara neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kilo Kontrolü Merkezi’nden Diyetisyen E. Yasemin Sancak; birçok insanın kulaktan dolma bilgilerle, kısa sürede zayıflamak için yaptığı popüler diyetlerin, sağlık üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgiler verdi.

MONTIGNAC DİYETİ
REJİM BİTİKTEN SONRA VERİLEN KİLOLAR HIZLA GERİ ALINIR!
NASIL YAPILIR?
Bu diyet türünde; proteinlerle karbonhidratların farklı öğünlerde yenmesi önerilir.
Proteinlerle beraber sadece glisemik indeksi düşük olan salata, yeşil sebze veya mantar tüketilebilir.
Şeker ve nişasta içerdiği için; patates, havuç, pancar, mısır ve karpuz gibi besinlerden ve beyaz undan iki ay uzak durulur. Kepekli un tüketilebilir.
Bir sonraki öğüne geçmek için üç-dört saat ara verilmelidir. Yiyecek miktarları sınırlı değildir ancak öğün atlanmamalıdır.
Kahvaltıdan 15 dakika önce veya yemekten üç saat sonra bolca meyve tüketilmesi önerilir.

ZARARLARI:
Montignac rejiminin ilkesi olan karbonhidratları proteinlerden ayırarak tüketmek sağlığa zararlıdır. Yeterli ve dengeli beslenmek için; tüm öğünlerde, karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller, posa ve suyun birlikte alınması gerekiyor. Bu nedenle besinleri ayırmaya çalışmak, dengeli beslenme kuralına

ZIT DÜŞER. ÇELİŞİYOR
Montignac kendi içinde de çelişen bir rejim… Çünkü besinleri yapı taşlarına ayırmak mümkün değildir! Sebzelerin içinde bile, karbonhidratla birlikte bir miktar protein de bulunmaktadır. Süt, yoğurt, peynir gibi besinlerde de; hem karbonhidrat, hem protein, hem de yağ vardır. Yani böyle bir ayırım yapmak, bilimsel açıdan mümkün değildir. Yapılmak istenen; farklı yöntemlerle kaloriyi düşürmektir.
Bir havuz gibi her besin öğesinin aynı anda bulunması halinde sağlıklı çalışan vücudumuz; bu sistemle beslenmeye devam edildiğinde, alarm vermeye başlar. Mide-bağırsak sistemi bozuklukları ve ülser gelişebilir. Yağsız dokudan kayba neden olduğu için, rejim bırakıldığında hızlı kilo alımı da kaçınılmaz hale gelebilir.

KARBONHİDRAT DİYETİ
KANSER, DİYABET VE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIR !
NASIL YAPILIR?
Karbonhidrat diyetinde; karbonhidrat tüketimine izin verilmiş, yağ tüketimi kısıtlanmıştır. Yani çikolata ve tatlı istenildiği kadar yenilebilir.
7 gün sürmesi önerilen, bin kalorilik bir diyettir.
Peynir, yoğurt, ton balığı kısıtlı miktarda tüketilebilir.

ZARARLARI :
Bu diyet türü, kan şekeri dengesini değiştirtiği için kişinin kendisine sürekli aç hissetmesine neden olabilir. Çikolata ve tatlıya izin verdiği için dışarıdan yapılması kolay ve eğlenceli gibi görünse de; sağlıklı diyetler gibi kişinin kendisini tok ve enerjik hissetmesini sağlayamaz. Diyet bir noktadan sonra istenilenin aksine irade savaşı haline gelir. Tüm öğünleri kendi içinde dengeli olan bir beslenme sisteminde; aşırı yeme isteği olmayacaktır.

VÜCUT SU TUTABİLİR
Karbonhidrat rejimi uzun dönem uygulandığında, vücutta hasarlar yaratabilir; kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskini artırabilir. Düşük kalorili bir rejim sistemi olduğu için metabolizmanın yavaşlamasına ve aşırı karbondidrat tüketimi yüzünden vücudun su tutmasına neden olabilir.