“Lahmacun yiyin ama süt içmeyin!”

“Lahmacun yiyin ama süt içmeyin!”

10 Aralık 2014 0 Yazar: admin

‘Karatay Diyeti’ kitabı ve ‘Taş Devri Diyeti’ kitapları en çok satanlar listesinde yerini aldı. Klasik kurallara uymayan yazarların söylediklerini ciddiye alın.

Star’da yazısı yer alan İnci Döndaş’ın haberine göre, Kardiyolog Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, ‘Karatay Diyeti’, çocuk hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın ise ‘Taş Devri Diyeti’ adlı kitaplarıyla en çok satanlar listesinden inmiyor. Ezberbozan iki profesörle bir kebapçıda buluştuk, hem yedik hem konuştuk.

Bütün sağlıklı yağlar vücuda girmeli. Köy tereyağı, zeytinyağı ve omega-3. Kuyruk yağı ve iç yağ da çok faydalı.

Yazdığınız kitaplarla ve konuşmalarınızla beslenme konusunda bilinen pek çok doğrunun yanlış olduğunu söylüyorsunuz. Ne gibi tepkiler aldınız?

Ahmet Aydın: ”Başlangıçta bazı kişiler ‘Dedelerimiz de böyle besleniyordu’ diyordu. ‘İsterseniz 24 tane yumurta yiyin, kolesterolünüz artıp da kalp hastası olmazsınız’ dediğimde ise ‘Bu adam neler söylüyor, böyle şey olur mu?’ diye tepki verdiler. Bana ‘mahallenin delisi’ demeye başladılar. Kendime bir internet sitesi kurdum, günde 100-200 kişi ziyaret ediyordu. Sonra ziyaretçi sayısı arttı. Kitabımda depresyondan astıma kalburüstü hastalıkların beslenmeyle ilgili olduğunu ortaya koymaya çalıştım. Hepsinin ortak noktası da tedavisi de beslenme. Hipokrat da ‘Besinler ilacınızdır’ diyor.”

Canan Efendigil Karatay: ”Olumsuz tepki görmedim. Zaten kitapta yazdıklarımı öğrencilerime ve hastalarıma anlatıyorum. Bizim hastanede haftada bir gün toplantı yapılır. Oraya ilk katıldığımda asansörden iner inmez ağır bir yağ kokusuyla karşılaştım. Fırından yeni çıkmış poğaçalar filan vardı. Onları kaldırtıp yerine haşlanmış yumurta, beyaz peynir, domates, salatalık, zeytin konulmasını istedim. Önce bana söylendiler, sonra gelip ‘Hocam kendimize geldik, kafamız işlemeye başladı’ dediler. Şimdi bana teşekkür ediyorlar. Bir de onlara yumurta pişirmeyi öğrettim. Yumurta fazla kaynadığında tehlikeli, sarısının kıvamı kayısı gibi olmalı. Tabii yumurta da hür dolaşan tavuğun yumurtası olmalı…”