Astım bayramda tatil yapmıyor!

Astım bayramda tatil yapmıyor!

9 Ocak 2015 0 Yazar: admin

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, beslenmenin astım hastaları için çok daha fazla önem taşıdığına, astım ve reflü arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Astım hastalığının doğası gereği akciğerlerde havanın hapsolmasına bağlı diyaframın aşağı itildiğini ve mide başının gevşediğini belirtiyor. Bu durumun midedeki asitli içeriğin yutma borusundan yukarı taştığı reflüyü oluşturduğuna değiniyor. Reflü sonucu mideden yukarı çıkan asitin önce soluk borusuna sonra bronşlara ve ses tellerine uzandığını ve öksürük oluşturduğunu vurguluyor ve astımın reflüyü, reflününde astımı tetiklediğinin altını çiziyor.

 

Reflüyü Arttıran Gıdalar Nelerdir?

 

Tabak, reflü sorununun beslenmeyle doğrudan ilişkisine değinerek, bazı gıdaların tüketilmesiyle arttığını belirtiyor. Kakaolu gıdalar başta olmak üzere, kafein içeren kola, çay ve kahvenin yanı sıra çiğ sarımsak, çiğ soğan ve çiğ domatesin, aşırı yağlı yemeklerin midenin boşaltılmasını geciktirerek midede asit salgısını artırdığına değiniyor. Kurban Bayramı’nda taze ve yağlı et tüketiminin daha fazla olduğunu söyleyen Tabak, taze etin hazmının zor ve mideyi terk etme süresinin uzun olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle gece, geç saatlerde yemek yenilmesi sonrasında hemen yatıldığında midedeki içeriğin yutma ve soluk borusuna kaçmasıyla reflünün oluşabileceğini belirtiyor.

 

Astım Hastaları İçin Kurban Bayramı Önerileri:

 

1-   Taze etin hazmı kolaylaştırması için birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmesini,

2-   Öğünlerin bir anda çok fazla gıda içermemesini, sık sık azar azar yemek yenmesini,

3-   Kakao ve çikolatanın yerine şekerleme veya sütlü tatlıların tercih edilmesini,

4-   Kızartmaların sofrada yer almamasını, onun yerine ızgara tercih edilmesini,

5-   Reflüyü önlemek adına yatmadan önceki 2 saat süresince yemek yenmemesini öneriyor.